Дъщерни фирми извеждат на символична печалба „Спарки“

Дъщерните фирми извеждат на символичен плюс финансовия резултат на „Спарки“ за деветмесечието, става ясно от консолидирания отчет на дружеството, подаден до фондовата борса. Машиностроителната фирма отчете загуба към 30 септември в инвидуалния си отчет заради много слабото трето тримесечие. Цялата група обаче е с нетна печалба от 3 хил. лева. 
Към 30 септември „Спарки“ отчита нетни приходи от продажби на консолидирана база в размер на 17,621 млн. лв. спрямо регистрираните за същия период на 2016 г.  продажби на стойност 20,194 хил. лв. Намалението на приходите е с с 12,74 %.
Общата сума на активите на „Спарки“ АД на консолидирана база е 48,692 млн. лв., а стойността на собствения капитал - 22,422 млн. лв.
В групата на „Спарки“ се включват дъщерните фирми „Еко Спарк“, „Сигма плюс“, „ЦПО Спарки“ и „И.З. Русе“, във всяка от които делът на компанията-майка е 100%. Оборотите им са скромни, но пък работят на печалба, което невинаги може да са каже за собственика им.
През март тази година, в изпълнение на споразумение с Българска банка за развитие, „Спарки“ учреди залог на две от дъщерните си фирми - „Сигма плюс“ ЕООД и „Еко Спарк“ ЕООД. Това е всъщност само добавка към учреден особен залог на „Спарки“ АД като обезпечение по кредит от Българска банка за развитие АД към „Спарки Трейдинг“ ЕООД в размер на 2 млн. евро. 
Самото русенско дружество дължи 13,753 млн. лева на Българска банка за развитие. „Спарки“ дължи и 447 хил. лева на Уникредит Булбанк, които трябва да се изплатят до 3 януари 2018 г. Дружеството има и задължения за 7,8 млн. лева към клиенти, доставчици и персонал. Фирмата има да взема 10,8 млн. лева от свързани предприятия, чието финансово състояние обаче съвсем не е цветущо.