Четирите елемента на живота: лимон, захар, вода и вино. И един вълшебен пламък

През 1969 г. в навечерието на Нова година по телевизията в тогавашната Федерална република Германия пускат комедията „Die Feuerzangenbowle“. Филмът е гледан от 20 милиона зрители и прави истински фурор... 25 години след като е сниман! Той е екранизация на хумористичния роман „Огнен пунш“ на Хайнрих Шпьорл, публикуван през 1933 г., а в главната роля е известният по онова време актьор Хайнц Рюман. Но когато за първи път излиза на екран през 1944 г., филмът минал почти незабелязано. В края на Втората световна война на немската публика изобщо не й било до комичните приключения на младия писател Ганс Пфайфър. Веднъж, докато пиел горящ пунш с приятели, разговорът се завъртял около ученическите години и станало ясно, че той никога не е ходил на училище, а са го образовали само частни учители. И приятелите му решили да го изпратят за две седмици в обикновено училище. Това, която впечатлява зрителите след 25 години обаче, е пуншът. Той е известен като напитката на огнените щипци и приготвянето му е твърде зрелищно: напоена с ром захар гори над съд с вино и подправки и бавно се карамелизира и капе в него. Захарта, която е пресована във формата на конус, е сложена върху специална решетка, легнала върху съда.
Дали защото комедията е излъчена в навечерието на Нова година, дали защото в студеното време немците са по-склонни да се разделят с любимата бира в полза на нещо сгряващо, но от този момент нататък ароматното питие се настанява на коледните базари в немските градове, а на огромни екрани се прожектира филмът. През 2005 г. на коледния базар в Мюнхен е поставен световен рекорд с най-големия огнен пунш, приготвен от 9000 литра алкохол в котел с диаметър 2,5 м и височина 3,5 м! Приготвянето му отнело 48 часа и 40 киловатчаса ток. Най-големият проблем бил как да се запази напитката гореща 70 градуса, както се пие огненият пунш, докато температурите навън били под нулата. На коледните базари днес пуншът може да се купи в специална чаша с поставка за запалената захар.
Всъщност този пунш има дългогодишна история и преди да бъде изобретена решетката за захарта, тя била държана с ръжена за камината, затова го наричали напитката на огнените щипци. Голям негов почитател бил Фридрих Шилер, който през 1803 г. написал възторжената „Песен за пунша“. В нея той прави паралел между четирите елемента на живота - огън, земя, вода и въздух, и четирите съставки на пунша - лимон, захар, вода, вино. Това са четирите кита, на които се държи цялата приказна дъга от многочислени рецепти, възкликнал по този повод Ерих Мария Ремарк. Самият той в разказа „Приготвяне на пунш“ е написал рецепта за пунш с използването на арак. Аракът се правел чрез дестилация на захарна тръстика, ориз или стафиди, смята се за прародител на рома и бил много разпространен през 19 и 20 век. Но и според Ремарк за посрещането на Нова година задължителен е огненият пунш: „Нима това е истинска новогодишна вечер, ако няма огън? Запалват съд със силен ром и над него изгарят голямо парче захар. После наливат повечко горещ чай, за да угасят огъня, и лимонов сок, може да се добави и чашка Кюрасо“. Кюрасо е ликьор от вид горчив портокал, който расте на остров Кюрасао.
Огненият пунш е брат на друга много популярна новогодишна напитка в Германия - глювайн или греяно вино с подправки, също задължителна за коледните базари. Огне/ният пунш е по-атрактивен, но и по-труден за приготвяне, защото изисква специално оборудване. Макар че и този проблем е решен - на немския пазар има специални съдове, които наподобяват тези за фондю и също като тях отдолу имат място за запалване на сух спирт, който да поддържа температурата на пунша. В комплекта влиза и решетка, на която се поставя захарният конус. Той се прави от рафинирана захар, която се смесва с малко вода и се налива в конусовидна форма.
Специалистите по приготвянето на огнен пунш съветват ромът, с който се напоява захарта, да е с не по-малко от 54% алкохолно съдържание и да е със стайна температура. След като захарта се напои и запали, тя трябва да се полива внимателно с лъжица с останалия ром, докато напълно се разтопи. В никакъв случай ромът не трябва да се излива направо от бутилката, защото пламъкът ще бъде много голям, а именно вълшебното новогодишно пламъче е магията на огнения пунш.

Огнен пунш

Необходими продукти:
2 бутилки червено сухо вино
1/2 бутилка силен ром, не по-малко от 54%
2-3 зърна карамфил
1 неголяма пръчка канела
сокът от два лимона
сокът от два портокала
250 г захар на бучки или 1 захарна глава
по желание: кардамон, индийско орехче, звездовиден анасон
Начин на приготвяне:
Виното се налива в огнеупорен съд, добавят се подправките и лимоновият и портокаловият сок. Слага се на котлона да се загрее, но без да завира. Съдът се премества на масата върху поставка, под която се запалва чаена свещ или сух спирт, за да поддържа течността гореща. Бучките захар/захарната глава се слагат върху подходяща продълговата решетка и се напояват с ром. Пренасят се върху съда с пунша и захарта се запалва. Останалият ром внимателно се сипва с лъжица върху захарта, докато тя се разтопи напълно и се озове изцяло в пунша. Разлива се в чаши и се пие горещ.