Късо съединение изпепели къща срещу Пантеона

Къща се запали на бул.“Съединение“ срещу Пантеона на десетина метра от светофара. Семейството, което обитава старата сграда, успя да излезе преди огънят от тавана да нахлуе в стаите и се спаси. Огнеборци пък извадиха голяма газова бутилка и предотвратиха взрив в центъра на града.
Със съпругата ми прибрахме дървата, които ни донесоха за огрев, хапнахме и гледахме телевизия, но около 13 часа токът изгасна. Помислих, че има повреда в квартала и заспах, а след това и тя е задрямала, разказа пред „Утро“ мъжът, който живее под наем в пламналата къща с жена си от 2010 година. 
Около 13.30 часа жената усетила задушаване и лош вкус в устата си и като се събудила, видяла, че стаята е обвита в черен дим. Тя веднага вдигнала мъжа си, двамата тръгнали да излизат и в това време се появили пламъците. С мъка семейството изскочило в двора и подало сигнал на тел.112.
Екипажите на три противопожарни автомобила се заеха с гасенето на пламъци. Решителните им действия и изваждането на голяма газова бутилка от горящия дом предотвратиха по-голямо нещастие.
Докато мъжете в униформа се справяха с бедствието, жената припадна, но пристигналите след сигнала за пожара спешни медици веднага се погрижиха за нея и я стабилизираха.
Стара е къщата, стара е и инсталацията, но досега сме нямали проблеми, нареждаше жената.
Засега причината за пожара е неизвестна, но се предполага, че е станало късо съединение в инсталацията и от него е тръгнал пожарът.
Още едно жилище горя в Русе заради късо съединение. В сряда около 18 часа неизправен електрически котлон запали кухнята на апартамент в бл.10 в квартал „Дружба 3“. Повиканите пожарникари изгасиха огъня, но преди това изведоха възрастния собственик на жилището, който беше леко обгазен и не се наложи приемането му в болница.
В 3 часа призори вчера и ветовските огнеборци са получили сигнал за пожар в къща в Смирненски, а бързата им намеса спасила къщата от тръгналия от тавана огън, предизвикан най-вероятно от необезопасен комин.
Вчера в 13.50 часа екип на Първа пожарна гаси и изоставена къща зад Операта, пламнала от огън, запален от двама клошари в кофа в антрето, за да се сгреят.