Номинираха русенската ReCheck за най-иновативен европейски стартъп

Русенска компания ReCheck, разработила електронни етикети, които са невъзможни за фалшифициране, e номинирана и участва в силния конкурс EUTOP50 за най-иновативни европейски стартъпи. Това съобщиха от подкрепящата млади предприемачи организация „Стартъп Фактори“, която от самото начало стои зад проекта.
Екипът на ReCheck се включи в конференцията „Hemicycle Start-up Convention“ в голямата заседателна зала на Европейския парламент в Брюксел на 28 ноември. Номинацията е на евродепутата Андрей Новаков и е признание за прогреса при разработването на прототип за удобен и бърз достъп до блокчейн технологията. Мениджъри на ReCheck се срещнаха с представители на европейски институции, инвеститори и се възползваха от индивидуално подготвена за тях програма по време на събитието.
Пет български компании с голям иновационен потенциал бяха номинирани от българския евродепутат Андрей Новаков за участие в конкурса. В рамките на събитието те разполагаха с 90 секунди, за да представят проектите си в залата Hemicycle, в която се провеждат пленарните заседания на 751 членове на Европейския парламент. Конференцията продължи с изложение на стартиращите фирми, индивидуални срещи и семинари за европейски финансови инструменти в подкрепа на стартъпи.
Това не е първото международно признание за ReCheck. Русенската стартираща компания вече привлече първата си инвестиция от холандски фонд и започна бизнес операции в Западна Европа.
Както „Утро“ писа, основният продукт на ReCheck е електронен етикет, който е невъзможен за фалшифициране. Разработката е на двама софтуерни инженери - Емил Стоянов и Емилиян Енев. Целта е с високотехнологичните стикери да се защитят маркови стоки, на които много често се произвеждат ментета - алкохол, електроника, лекарства, бижутерия и предмети на изкуството.
Нивата на защита са физическо, визуално, криптографско и технологично. Дигиталната идентичност на продуктите с ReCheck етикет се защитава с криптографски подписи, като програмираните данни не бъдат манипулирани или изтрити, тъй като се пазят в blockchain среда - технология, която нашумя през последните години с това, че е в основата на криптовалутата биткойн.