„Топлофикация“ плаща компенсации за дните без парно и топла вода

Абонати на „Топлофикация Русе“, които са били без парно и топла вода за повече от 48 часа при авариите от последните седмици, ще получат парични обезщетения, съобщи за „Утро“ изпълнителният директор на дружеството Севдалин Желев. Това няма да е директно плащане на пари, а под формата на прихващане, отразено в месечната сметка.
Компенсацията на абонатите няма да се изразява само в това да не платят така или иначе непотребената топлинна енергия, а ще има и истински обезщетения - за всеки ден след 48-ия час. Какъв ще бъде техният размер обаче е трудно да се каже отсега. Има утвърдена методика, формулата е сложна, обезщетението зависи от месечното потребление, времето над 48-те часа, среднодневните температури сега и преди година. Тъй като през ноември потреблението е ниско, надали ще бъде повече от 5-10 лева на абонат, поясни Желев.
Засега не е сигурно, че начислените компенсации ще фигурират като отделен ред във фактурите за ноември. Директорът на „Топлофикация“ обаче увери, че ще бъде направено необходимото всеки да разбере какво обезщетение е получил.
Междувременно авариите на топлофикационната мрежа продължават и не е ясно дали пикът вече е преминат или не. В момента ремонтните екипи работят на 5 места, а още 4-5 са в период на изчакване да им дойде редът. Има и такива, където положението не е твърде тежко и поправките са оставени за напролет. 
Както „Утро“ писа, „Топлофикация“ обяснява рязко нарасналия брой аварии с лошото качество на предварително изолираните тръби, поставени преди 15-16 години. Като особено лошо се определя състоянието на мрежата в централната част на града и „Ялта“.