Проверяват рискови училища в областта заради фантомите в класни стаи в Бяла

В случая определено става въпрос за закононарушение и за престъпление, предвид и образуваното производство от прокуратурата. Това бе коментарът на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по повод драстичния случай в професионалната гимназия в Бяла, където върви разследване за системно източване на значителни суми от държавата с ученици-фантоми и фиктивни учебни занятия, а директорката Иваничка Георгиева подаде оставка. 
Проблемът възниква най-вече защото имаме голям брой деца, които не са ефективно включени в образователната система, заяви министърът пред Нова тв. Проблемните училища били определен брой в страната, където „има концентрирани деца от уязвими групи и професионалните гимназии, предимно в малките населени места“.
Имаме проблеми на територията на област Русе, в момента проверяваме и други училища, съобщи министърът, без да навлиза в подробности. За сметка на това акцентира върху затегнатия контрол. Индиректно бе дадено да се разбере, че за конфузната ситуация министерството обвинява уволнения неотдавна дългогодишен шеф на Регионалното управление по образованието Димитър Райнов, който не контролирал достатъчно училищата. 
Около 80% от полагащите се за тази година над 900 000 лева на професионалната гимназия в Бяла са за заплати на учителите и персонала, съобщи министърът. И така всъщност посочи проблема. Това е формулата „Парите следват ученика“, заради която на много места се извършват всевъзможни машинации, чиято крайна цел е в списъците на училищата да има достатъчно деца, за да не се налагат съкращения на учители или свиване на доходите им. Така е и във висшето образование. И понеже проблемът е познат не само на педагогическата общност, а и на родители, ученици и студенти, преминаването от клас в клас и от курс в курс са 99.9% гарантирани, а най-лаконично ситуацията описват самите преподаватели: „Ако знаете какво идва отдолу...“.
Впрочем, именно сегашният министър Вълчев обеща през месец май, че ще се промени начинът на финансиране на училищата, а въпросния принцип тогава той нарече „погрешен“. Преди месец стана ясно, че промяна наистина ще има, тя вероятно ще влезе в сила от 1 януари догодина. Но... парите отново ще се разпределят главно на брой ученици, само че вече по три стандарта. Единият от тези стандарти предвижда повече пари да получават малки училища в отдалечени населени места, които са на ръба на оцеляването, както и училищата, обучаващи голям брой деца от уязвимите групи - роми, бедни деца и ученици с майчин език различен от българския. Дали професионалната гимназия в Бяла не се вмества в изискванията по този стандарт?