По 461 лева месечно ще ни струва държавният бюджет за 2018 година

Средно по 5537 лв. ще струва на всеки българин Бюджет 2018, показват изчисления на Института по пазарна икономика. Публичните разходи през следващата година са предвидени в размер на 39,3 млрд. лв. Разделени на цялото население на страната, включително пеленачетата и стогодишните старци, това прави по 461 лева месечно, с 1 лев над минималната работна заплата в момента. Разбира се, за да може после и последната стотинка от тези пари държавата да изхарчи единствено в наша полза. 
Нормално най-много ще платят работещите българи - около половината от техния трудов доход ще се върне в държавата под формата на данъци, такси и осигуровки. Точната сметка всеки може да направи сам за себе си на сайта www.kolkodavam.bg. И ако човек задълбае в изчисленията, започва да се чуди с каква цел се правят всъщност призивите към работодателите да увеличат заплатите - за да се помогне на работещите или за да се напълни бюджетът на държавата. 
Най-много пари ще броим догодина за пенсии, социални помощи и обезщетения - средно по 1841 лева на човек. За транспорт, съобщения и селско стопанство ще платим по 834 лева. В тази сметка натежава най-вече удоволствието да имаме държавен жп превозвач, в който заради мизерията почти никой не се вози. По 663 лева ще дадем за здравеопазване, по 541 лева за образование. Сектор „Отбрана и сигурност“ ще ни струва по 627 лева. 
За лихви по стари дългове ще броим по 102 лева. Заради постоянните бюджетни дефицити, които се финансират с нови заеми, имаме да плащаме вече по 3309 лева на човек.