15 награди връчи фестивалното жури на „Българската Европа“

15 бяха наградите, които снощи връчи фестивалното жури на медийния форум „Българската Европа“, който се проведе за 17 път в Русе. Изгледахме стотици сиви телевизионни часове, много средни предавания и малко, но радващи предавания, които блестят като върхове на журналистиката, коментира председателят на журито доц. Иво Драганов. А според директора на фестивала Димитър Липовански в света на фалшивите новини и разклатените ценности на медиите им става все по-трудно да отстояват мисията си на защитници на обществото. Журито вече не оценява отделни предавания, изпратени специално за фестивала, а целогодишно следи тв програмите, за да открои върховите постижения. 
Голямата награда бе дадена на Васил Иванов от Канал 3 за системно проявявания безкомпромисен професионализъм при разследване на висши представители на местна власт. 
Специалната награда на сдружение „Европейски пространства“ бе присъдена на филма „Всяка стена е врата“ на Елица Георгиева. Друга специална награда - на Форум „Гражданско участие“, бе дадена на БНТ и на екипите на предаванията „Отворени досиета“, „В кадър“, „Умно село“, „Частен случай“. БНТ получи и три специални дипломи „Special Mention“ - за „История.BG“, за „Нощни птици“ и за филма „Беленският мост на Колю Фичето“. БНТ 2 Русе и Ивелина Белчева пък получиха награда за разследваща журналистика за предаването „Абсурдите с БНТ 2“. Нова телевизия получи две награди - за „Темата на Нова“ и за филма „Репресираният индустриалец“ на Миролюба Бенатова, два приза получи и bTV - на Канна Рачева за цялостната си работа и предаването „bTV репортерите“. Приз бе даден на „България ON AIR“ за предаването на доц.Георги Лозанов „Необичайните заподозрени“, при BiT отиде наградата за предаването „Завърналите се“ на Петя Кертикова. Военният телевизионен канал спечели приз за своите „Конфликтни зони“, а Мартина Чачевска от телевизия „Скат“ бе отличена за професионалната си упоритост.