Зимата иде, но сме готови! Пак ще затварят пътища при лошо време

Има абсолютна готовност за посрещане на зимния сезон по републиканските пътища, увери регионалният министър Николай Нанкова пред журналисти.

Средната наличност на материали за зимното почистване на пътища е над 60 на сто в областните пътни управления.

Министърът обяви това, след като се срещна с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов и директорите на областните пътни управления в страната. На нея е била докладвана създадената организация за зимно поддържане на пътищата, което се въвежда от 1 ноември.

Отделените средства за зимно поддържане на пътищата са до 80 млн. лева, каза министърът, като изрази увереност, че ще има икономии от сумата, а спестените средства ще отидат за ремонти на други пътни участъци догодина. Средногодишните разходи на държавата за зимна поддръжка са между 60 и 80 млн. лева, напомни Нанков.

Три хиляди автомобила за зимно почистване са на терен, като част от тях са ангажирани с текущи ремонти, обясни министърът и допълни, че пътните фирми са поели ангажимент в рамките на 24 часа машините да бъдат преоборудвани за зимно поддържане.

И тази година ще се затварят пътни участъци, включително и по магистралите, когато има предпоставки за кризисни ситуации заради лошото време. Целта е да няма бедстващи хора, закъсали в проходи или райони с навявания.

От вчера е започнало изграждането на лесозащитни пояси край магистрала "Тракия" в района на Карнобат и се залесява с кипарисови видове, а догодина подобна мярка за защита от снегонавявания ще се приложи по всички магистрали. Започнало е и монтирането на снегозадържащите пояси по магистралите "Хемус" и "Тракия".

Министър Нанков напомни, че следващата година изтичат договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътищата и съобщи, че готви нова методика за следващите. Новият подход ще е по отношение на цени, санкции, може да има и рамкови споразумения.

Михаил Рашков, директор на дирекция "Поддръжка на пътната инфраструктура" в АПИ, който е и ръководител на междуведомствен щаб, който ще отговаря за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщи, че през миналия зимен сезон месечните санкции за несвършена работа са били между 10 000 и 40 000 лева. Най-голямата глоба е била наложена на фирма заради неприемливо затваряне на участък от път, уточни Рашков.