Апостолът Румен Халачев събира специален квартет за Джаз феста

Една от най-активните фигури на джаза в Централна България през последните години е саксофонистът и пианист Румен Халачев. Като истински апостол с мисия да отваря сърцата на хората към джазовата музика живеещият във Велико Търново възпитаник на „Бъркли скул ъф мюзик“ е генератор на ежеседмичните джаз-вечери, провеждащи се вече десетилетие в популярния клуб „Мелон“. По различни поводи - най-често фестивални - Румен Халачев съумява да събира и специфични квартетни формации, които интерпретират не само класически джаз стандарти, но и негова авторска музика.
Певецът Цветомир Цанков е от Габрово и още през ученическите си години там дебютира, а по-късно и работи като щатен солист на „Суинг дикси бенд“ с диригент Маестро Манол Цоков. От 2010 година насам Цанков активно сътрудничи с „Роял дикси бенд“ - Велико Търново и „Военен биг бенд“ - Стара Загора, като напоследък е чест гост на редица джазфестивали в страната.
Джанер Каптан е учил контрабас в Турция и става един от водещите контрабасисти в Истанбул, свирил със световноизвестни музиканти. От години насам той живее в Шумен.
Свищовлията Свилен Начев е творец, отдаден на фотографското изкуство. От младеж обаче той се занимава с барабани - отначало прохожда с рокмузика, свири и фънк, а от 6 години насам е пристрастен към джаза.
В този състав „Румен Халачев квартет“ се събира за пръв път, и то специално по повод 42-то издание на „Русе джаз фест“.