Паленето на стърнища придобива епидемични размери в Ценовско

Паленето на стърнищата в община Ценово придобива епидемични размери, отчете местната комисия по обществен ред и сигурност. Въпреки че това е строго забранено и са предвидени сериозни наказания, те не стряскат никого, защото досега не е хванат нито един подпалвач. Всъщност публична тайна е, че стърнищата се палят от земеделци, но залавянето им на практика е невъзможно, освен ако не се подаде сигнал за конкретен случай с точно време и място на умишления пожар. Такива сигнали обаче липсват и това е валидно не само за Ценовско.
Иначе криминогенната обстановка в района е спокойна. От началото на годината е извършена само една телефонна измама, а сигнал за незаконно съжителство с непълнолетно момиче приключил с разкриване на кражба на ток. Кражбите са сред най-масовите престъпления, но драстични случаи не са регистрирани и повечето от посегателствата са разкрити.
Първенството при нарушенията държи движението по пътищата. През първите девет месеца на годината са издадени 150 фиша и 20 акта, като сред санкционираните има и 71-годишен дядо, който след солидна почерпка в Ценово тръгнал да се прибира в Две могили с колата си, но го спрели полицаи и го пратили на съд за шофиране с над 1.2 промила алкохол.
В черната статистика е записана катастрофа с жертва и това е един от поводите да се предупредят стопаните на коне да не ги пускат да пасат свободно край пътищата, за да не създават предпоставки за катастрофи.
Най-ефективни са тъй наречените разменени наряди, при които полицаи от съседни общини си разменят териториите и така разко пада рискът да спрат познат, роднина или приятел, отчете комисията.                               У