Русе е на опашката по инсталирани възобновяеми енергийни източници

С 6 инсталирани ВЕИ мощности за общо 41 MW Русенска област е сред опашкарите в страната по използване на възобновяеми енергийни източници. Това става ясно от нов анализ на данните за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в страната, осъществен от екипа на консултантската компания „Тим Вижън България“. Проучването включва информация за инсталациите, добиващи слънчева, топлинна, геотермална, водна, вятърна енергия, биогаз и др. То е базирано на данни, публикувани в Портала за отворени данни на Република България.
Област Пазарджик е безапелационен първенец в България по инсталирани ВЕИ мощности с общо 130 обекта и 1054 MW мощност. По този показател регионът изпреварва почти двукратно следващия в класацията - област Добрич с 535 MW инсталирана мощност.
Според документа, най-слабо развит е този бранш в Северния централен район, където сумарните мощности от всички обекти са едва 115 MW. Тук, за хубаво или за лошо, сме №1, тъй като Велико Търново, Габрово, Силистра и Разград са след нас. Всъщност, може би по-скоро за хубаво, тъй като отдавна вече е ясно, че зелените централи ни излизат твърде скъпо и повишават цената на тока с някоя стотинка отгоре. От анализа излиза, че на територията на „Енерго-Про“ те са най-малко в страната. Нищо, че Добричко се води най-доброто място за изграждане на вятърни централи, а Русе и Силистра са №1 по слънчева активност, важна за фотоволтаиците.