Издаването на свидетелство за съдимост ще отпадне с промени в 68 закона

Правителството предлага на Народното събрание да бъдат направени промени в 68 закона, за да отпадне издаването на свидетелство за съдимост.

Това съобщи след провелото се в Евксиноград край Варна заседание на Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му, когато това стане, свидетелството за съдимост ще се издава по служебен път. С това гражданите ще дават 3.8 милиона лева по-малко годишно на администрацията.

Вицепремиерът посочи, че само за първото полугодие на тази година издадените свиделства за съдимост са 412 000. По думите му това е една от най-търсените услуги от гражданите.

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

С него се предлага изменение на 68 закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията. Целта е да се установи принципът на служебно събиране на информация относно съдебния статус на физическите лица.

Свидетелството за съдимост е един от най-често срещаните удостоверителни документи, които се изискват от гражданите в рамките на административни производства, въпреки че данните са налични в друга администрация.

С предлаганите промени ще се постигне значително намаляване на административната тежест както от гледна точка на време, така и от гледна точка на разходи за гражданите във връзка с получаването на услугата, се изтъква в правителственото съобщение.

Предложението е в изпълнение на един от основните приоритети, изведен в Програмата за управление на правителството за периода 2017-2020 г. - намаляване на административната тежест за бизнеса и за гражданите, добавят от пресслужбата на МС.