Две от жените, повели хлорните протести, стават героини на филм

Трима русенци са герои на два от филмите във втория сезон на поредицата „Отворени досиета“. Това са първият демократично избран след 1989 г. русенски кмет Тодор Цанев и двете организаторки на антихлорните протести Цонка Букурова и Дора Бобева. Историите на репресираните от комунизма се завръщат на екрана на БНТ. Първият от шестте епизода ще бъде излъчен на 1 октомври от 13 часа, следващите - в следващите пет поредни недели по същото време. 
Документалните ленти са фокусирани около личните истории на пострадалите от репресиите на режима. На 8 октомври от 13 ч ще бъде показан филмът „Тодор Цанев. Съпротивата на горяните“, заснет от режисьорката Ралица Петрова и оператора Крум Родригес. Документалният филм описва преживяното от русенеца, един от най-младите горяни и автор на клетвата на горяните в Русенско. Арестуван и осъден на 20 години затвор, Цанев излежава 11 от тях, включително и в Белене. През травматичните спомени на русенеца зрителите ще проследят ситуацията в България през 50-те години на миналия век и поривите на някои да се противопоставят на режима. След 10 ноември 1989 г. Тодор Цанев е един от основателите на СДС в Русе и първият кмет на града след началото на промените. 
С Русе е свързан и петият епизод в поредицата - „Цонка Букурова и Дора Бобева. Гражданският протест срещу обгазяването на Русе“. Филмът, автори на който са също Ралица Петрова и Крум Родригес, ще бъде показан на 29 октомври от 13 ч. Лентата припомня на зрителите драматичните събития в Русе, когато градът е притиснат от зловонната хлорна мъгла от румънския химически комбинат „Верахим“ в Гюргево. Авторите са заснели това, което днес е останало от „Верахим“, и разказите на двете русенки, повели гражданите на първия в страната протест срещу социалистическата власт. 
Останалите четири документални филма са за Цветана Джерманова и женския лагер „Босна“в Тутраканско, за „врага на народа“ Стефан Сираков, за евангелисткия пастор Христо Куличев и за проф.Зейнеп Цефер и смяната на турските имена.