Преслава и Ангел от Европейското с първо и второ място в голям международен конкурс

Нели ПИГУЛЕВА
Със запомнящи се награди приключи лятото за двама ученици от русенското училище за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“. Преслава Градева и Ангел Месарабов спечелиха съответно първо и второ места в международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“, който е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката. Хиляди деца и тийнейджъри от България, Русия, Казахстан и Молдова участваха в конкурса, организиран от фондация „Устойчиво развитие за България“ съвместно с много други организации. Темите тази година бяха две: „140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) - освобождението и възстановяването на българската държава“ и „По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа - битката за Москва и Сталинградската битка“.
Наградата за спечелилите първо място в различните категории  възрастови групи бе пътуване до Москва, а за заелите второ място - едноседмична почивка в санаторно-здравния комплекс „Камчия“ и участие в международен детски лагер „Заедно в 21 век“.
Възпитаниците на дългогодишната преподавателка по руски език в СУЕЕ Маша Станчева се представиха блестящо на конкурса. Преслава Градева направи впечатляваща презентация по темата за Втората световна война и спечели първо място. Ангел Месарабов пък разработи доклад за Руско-турската война и бе класиран на второ място. 
Така Преслава получи своята една седмица в Москва през август, малко преди да отпътува за Лондон, където от тази есен ще бъде студентка по право. 
„За мен това беше трето пътуване до столицата на Русия, ходили сме и преди по обмен с ученици, който нашето училище осъществява. Но там всеки път човек има какво да види. Този път посетихме комплекса Царицино, Музея на космонавтиката, ВДНХ, парка „Горки“ и, разбира се, ходихме на Червения площад и правихме разходка с корабче по Москва река. Но за мен най-интересното беше гостуването на нашата група в българското посолство. Прие ни посланикът Бойко Коцев, показа ни Гербовата зала, разказа за своята работа. Най-любопитното ни преживяване беше качването на 84-ия етаж на един от небостъргачите в комплекса Москва сити. Ходихме да видим и как изглежда хотел „Елеон“ - по-точно мястото, където са правени снимките на известния сериал. Да си призная, то по нищо не прилича на това, което се вижда във филма - обикновена жълта сграда...“, разказва Преслава. 
Наградата на Ангел също е била пълна с емоции. 
„В комплекса в Камчия се запознахме с много други участници в конкурса, както и с деца от различни страни, които бяха пристигнали за детския международен лагер. За съжаление аз не можах да остана там през цялото време, определено от приза, тъй като трябваше да пътувам за Истанбул заедно с ансамбъл „Русчуклийче“, където танцувам от години. Впрочем, там също участвахме в конкурс и също спечелихме една от най-престижните награди“, припомня Ангел Месарабов. 
За да напише своя доклад по темата за Руско-турската война, той ползвал материали от Архива, библиотеката, като поставял акцент най-вече на събития отпреди 140 години, свързани с Русенския край. И той, и Преслава са благодарни на своята преподавателка по история Мария Кьосева, която била безценен помощник и консултант, и, разбира се, на Маша Станчева - за добрия руски, който владеят и двамата. Преслава говори също и английски и испански, Ангел - английски и немски. И са сигурни, че руският език им отваря още една врата към информация, познания и контакти.