Само дареният от архитекта полилей се оценява на 50-100 000 лева

Един русенец, силно съпричастен към построяването на църквата „Всех Святих“, липсваше по време на официалната цермония по освещаването на храма. Не съм сигурна колко души забелязаха тази оглушителна липса - на човека, който направи архитектурния план и на практика живя с градежа на църквата през цялото време до предаването на ключовете на Русенската митрополия.
Архитект Тончо Тончев е поканен през 1993 г. от своя колега Цвети Русинов, който тогава е главен архитект на Русе, на една то първите сбирки на инициативния комитет за възстановяването на разрушения през 1975 година храм „Всех Святих“. Тогава приема задача да се заеме с архитектурния проект.
„Започнах да проучвам фактите и се оказа, че не мога да открия архивни чертежи. Покойният двече д-р Иван Пачников, който освен медик беше и теолог, ми подари една снимка, която той е направил в момента на събарянето - той е снимал в профил, силуетът на църквата се очертава ясно, виждат се и въжетата, с които е овързана при рушенето. Тази снимка много ми помогна, пазя я като ценна реликва“, разказа архитектът. И продължава: „Никога няма да забравя каква радост изпитах, когато намерих в архива на общината стар кадастър, от първата половина на 20 век, където са посочени точните очертания и размери на мястото, което е заемал старият храм. Сега се говори, че новият храм се различавал по големина и ширина от предишния. Аз твърдя, че ако сегашният храм се вдигне с хеликоптер и се постави на мястото, където е бил старият, ще кацне абсолютно точно там“.
Освен че е автор на архитектурния план на храма, Тончо Тончев неотклонно наблюдава работата по него, като самият той прави редица дарителски жестове, свързани с различни елементи от строежа. Всички художествени архитектурни детайли в храма са негово дело, капителите в олтара са моделирани от него в дома му и са отлети на място в строящата се църква, сам е изработил профилите на подпрозоречните корнизи, преходите за кръстовете на купола, които ги свързват с основната сграда, целия полилей, който сега блести и придава великолепие на църквата. 
„Изработихме и монтирахме чарк по чарк полилея заедно с моите синове  Калоян и Ивайло“, разказва Тончев. И си спомня как докато работят по елементите от разкошния светилник, точно на 2 юни преди 4 години той отива в храма и сварва вратата отворена, а от работната маса липсват всички машинки - за рязане, огъване, едно часовникарско менгеменце, стойността им е около 1000 лева, но за Тончев те са безценни... „Засвириха сирените, изправих се - и се почувствах толкова огорчен и обезверен“, спомня си архитектът. От полицията така и нищо не намерили. 
Само дарението на полилея специалисти оценяват на около 50-100 000 лева. Архитектът обаче е огорчен по-скоро от незачитането на неговия труд и искрения порив, с който е вложил сърцето си в този градеж. Не е за първи път да изпитва горчилка при подобен жест. Когато преди време изработил проекта за болничния параклис, настоял с трите хиляди лева, които трябвало да му платят за проекта, да бъде купена апаратура, нужна за кардиологичното отделение. „Аз не взех парите, но за толкова години такъв апарат и до днес не е купен“, каза арх.Тончо Тончев.