УЕФА започва разследване на ПСЖ заради Неймар

 

Европейската футболна централа (УЕФА) започва разследване срещу френския футболен отбор "Пари сен жермен" (ПСЖ) за нарушаване на финансовия феърплей. От Централата обявиха официално, че процедурата вече е стартирана, а причината е рекордната сума от 222 млн. евро, която бе платена за привличането на Неймар от „Барселона“.

Освен това френският отбор взе под наем Килиан Мбапе от "Монако" с опция да го привлече за постоянно след една година срещу 180 млн. евро.

В същото време парижани осъществиха само три продажби - Серж Орие в "Тотнъм" за 23 млн. еври, Блес Матуиди в "Ювентус" за 20 млн. евро и Жан-Кевин Огюстен в "Лайпциг" за 13 млн. евро.

От УЕФА заявиха, че разследването ще продължи няколко месеца. "Разследващият отдел на комисията за финансов контрол ще проведе редовни срещи, за да може внимателно да оцени цялата документация, свързана с този случай", се казва в изявлението.

УЕФА счита, че финансовият феърплей е ключов механизъм, който има за цел да гарантира финансовата устойчивост на европейския клубен футбол.

ПСЖ веднага излезе с отговор и обяви, че ръководството на клуба е много изненадано от "този поход". Парижани твърдят, че непрекъснато информират УЕФА за финансовото въздействие на сделките, извършени това лято, въпреки че "клубът не е задължен да го прави".

"Клубът е изключително уверен в способността си да докаже, че спазва напълно правилата на финансовия феърплей за фискалната 2017-2018 г.", се казва още в изявлението на ПСЖ.