„Експрес Сервиз“ доставя още два локомотива за столичното метро

Русенският производител на малки маневрени локомотиви „Експрес Сервиз“ ще достави още две свои машини на софийското метро, научи „Утро“ от маркетинг мениджъра на фирмата Цветелин Колев. В столичната подземна железница вече работят два дизелови локомотива от серията MDD 3, първият от които вече има 7-8 години трудов стаж. Сега към тях ще бъдат прибавени още два от същата серия, които се изработват в момента.
Вчера „Експрес Сервиз“ извърши първата си доставка за Литва. Както „Утро“ писа, държавните железници на прибалтийската република бяха поръчали две машини от новия модел на русенската фирма ES 1000 - акумулаторен локомотив с двойно по-голяма мощност, способен да дърпа до 2000 тона. Едната от тях ще извършва маневри в столицата Вилнюс, а другата - в Каунас.
По молба на други потенциални клиенти фирмата е направила няколко теста с ES 1000 по трасето от завода си в района на гара „Образцов чифлик“ до Индустриална зона „Тегра“ (КТМ). Малкият локомотив, задвижван от батерия с капацитет 160 квтч, се справил успешно с композиция от 18 пълни с гориво цистерни с общо тегло 1400 тона. А резултатите показали, че едно зареждане, на стойност към 32 лева, е достатъчно за 5000 тонкилометра. За сравнение - това са 20 литра дизел,  които един голям локомотив изразходва за един час на празен ход, обясни Цветелин Колев.
Русенската „Експрес сервиз“ има единствения завод за ремонт на локомотиви в страната. Тя е и единствен производител на локомотиви, като портфолиото й включва няколко серии дизелови и електрически маневрени локомотиви. Нейни машини се движат на всички континенти, включително и далечна Австралия.