Алкохолът помага на златните рибки да оцелеят през зимата

Златните рибки могат по цели месеци да живеят без кислород, благодарение на ензим, който преобразува млечната киселина в алкохол. Това се казва в статия, публикувана в списание Scientific Reports.

Тези декоративни рибки с деликатен външен вид са изключително жилави същества. Те са способни да издържат екстремално натоварване и лишения. Сходни способности притежават и техните диви роднини, златните шарани, които могат да оцелеят цели 140 дни без кислород.

Учените установиха, че тайната на тяхното оцеляване е уникалната им способност да превръщат млечната киселина в обикновен спирт.

„По време на зимата златните шарани могат да прекарат по няколко месеца на дъното на европейските езера, където почти няма кислород. По това време концентрацията на етанол в кръвта им може да достигне стойности от 50 мг на 100 мл кръв, което надхвърля максимално допустимите стойности в някои европейски страни. Въпреки това е по-добре да живееш в подобно опиянение, отколкото да трупаш млечна киселина в клетките“, коментира Майкъл Беренбринк от университета в Ливърпул.