Плащат до 480 евро на тон за плодове, дарени на детски домове

До средата на 2018 година българските производители на плодове, които решат да изтеглят част от продукцията си от пазара и да я дарят на детски домове или болници, ще получават обезщетения, гласувани от Европейската комисия като компенсации за загубите от руското ембарго.
Системата на изплащане на тези обезщетения е разписана в проекта за наредба за условията и реда за прилагане на временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на плодовете, подготвена от министерството на земеделието. Преди ден изтече срокът, в който производителите можеха да дават предложения по проекта, след което тя ще бъде приета от правителството.
Субсидиите ще се отпускат за производители на ябълки, круши, праскови и нектарини и череши. Не се предвижда подпомагане за производителите на зеленчуци и някои видове плодове, които не са трайни насаждения и производството им се адаптира по-лесно към пазарните условия.
Всяка държава членка прилага предвидените мерки само за количества до 2 хиляди тона от един или повече от допустимите продукти. Максималните размери на подпомагане за транспортни разходи при изтегляне от пазара за безвъзмездно предоставяне зависи от разстояние между мястото на изтегляне и мястото на доставка. Ако транспортът е до 25 километра, тогава се плаща по 18,2 евро на тон, за по-големи разстояния нараства до 108,3 евро на тон. Ако е хладилен превоз, тогава се добавят 8,5 евро на тон. Най-високи са субсидиите за череши - по 481,4 евро/тон.