Специална категория за най-добрите на юбилейния фестивал „От Дунав до Балкана“

Нова специална категория за победители „Най-добрите от най-добрите“ ще има в тазгодишното десето юбилейно издание на фолклорния фестивал „От Дунав до Балкана“. Той ще се проведе на 2 и 3 септември, когато са Дните на община Борово, на откритата сцена в градчето, а организатор е читалище „Искра 1898“ със съдействието на общината. Заявки за участие във фестивала, който всяка година събира над 2000 самодейци от цяла България, ще се приемат до 10 август. За новата категория „Най-добрите от най-добрите“ могат да кандидатстват само носителите на „Купа на кмета“ - златна, сребърна и бронзова, от 2008 до 2016 година включително.
В двата състезателни дни ще има изключително силна надпревара, като на най-добрите ще бъдат връчени златен, сребърен, бронзов медал и грамоти, както и парични награди за цялостно представяне, осигурени от кмета Валентин Панайотов. 
Фестивалът е уникална среща на изпълнители на различни жанрове на музикалното и танцово изкуство. Той съхранява и популяризира фолклора, танцовото изкуство, българската народна песен и инструментална музика, като целта е да се запази автентичната носия, традиции и обичаи. Културното събитие в Борово дава възможност за изява на млади изпълнители и издирване на нови, неизвестни песни, танци, обичаи и инструментални мелодии.