60% от русенските домакинства нямат нито лев за непредвидени разходи

Шест от всеки десет русенски домакинства нямат заделени пари, за да посрещнат непредвидени разходи. Те се затрудняват да покрият спешни случаи като неотложен ремонт на жилището и колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др. 44.1% не могат да осигурят всеки втори ден на трапезата си месо, пилешко или риба. Почти две трети - 63.8%, не са в състояние да платят дори едноседмична почивка извън дома. Това показват данните на Териториалното статистическо бюро от ежегодно провежданото наблюдение на доходите и условията на живот. 

26.3% или над една четвърт от русенските домакинства не притежават автомобил. 
8.7% нямат автоматична перална машина - явно този домакински уред се смята за нетолкова полезен, колкото телевизора и мобилния телефон, с каквито не разполагат съответно само 2% и 2,6%. 
Както „Утро“ вече писа, през 2016 г. 33.3% от населението в Русенска област живее в тежки материални лишения, което характеризира региона като един от средните по този показател в страната. За 2016 г. в областта размерът на линията на бедност е 301.17 лв. средномесечно на член на домакинство, като под прага на тази линия са живели 20.7% от населението на областта или около 46.7 хил. души. 
Спрямо предходната година размерът на линията на бедност за областта намалява с 12.7% (при средно намаление с 5.4% за страната), а относителният дял на бедното население нараства с 6.5 процентни пункта, докато в национален мащаб е регистрирано увеличение от 0.9 пункта. Намалението на линията на бедност в област Русе спрямо предходната година е свързано приоритетно с намаление в средния размер на дохода от труд. През 2015 г. по равнище на показателя областта заемаше четвърта позиция.