Почина котаракът-кмет от Аляска (Видео)

Котаракът Стъбс, който стана почетен кмет и туристическа атракция на малкия град Талкитна в Аляска, почина на 20-годишна възраст, съобщиха собствениците му, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Стъбс заспал в четвъртък през нощта в дома си на 96 километра от град Анкъридж и не се събудил, пише в изявление на семейство Споун.

"Той беше боец до последния си ден, мяукаше през деня да го галим или да седим на леглото с него и да го оставяме да се гушка и да мърка в скута на някой от нас с часове. Благодарим ти, Стъбс, че стана част от живота ни в последните 31 месеца. Ти си забележителна котка и ще ни липсваш искрено. Обичаме времето, което прекарахме с теб", гласи текстът.

Котаракът беше избран неофициално за кмет на Талкитна през 1997 г. Семейство Споунс го придоби от предишните собственици, когато закупи магазин и ресторант в града през 2015 г.

Стъбс, който оцеля след нападение на куче през 2013 г., се превърна в туристическа атракция за Талкитна, който има около 900 жители. В последната година домашният любимец прекарваше все повече време вкъщи вместо в магазина, където често се предаваше от ръце на ръце от посетителите, които се снимаха с него.