Нагъл румънец се размина с 2000 лева за юмрук в лицето на шофьор на паяк

Румънският гражданин Р.О. застана на подсъдимата скамейка след меле около един от общинските камиони за репатриране на неправилно паркирани автомобили. На 23 август миналата година румънецът и майка му пристигнали в Русе с автомобил, който паркирали на тротоара на спирката пред Пътна полиция. 
Малко след това пристигнал т.нар. паяк и вдигнал колата. Тъкмо когато потеглял обаче, се появили шофьорът и спътницата му, които скочили на стъпалото на камиона и започнали да крещят на румънски. 
Служителите се опитали да им обяснят първо на български, после на английски и накрая на развален румънски, че трябва да си вземат колата от наказателния паркинг на ул. „Котовск“ срещу 40 лева, но явно всички се изгубили в превода, защото агресията на румънците ескалирала. Майката дори сграбчила крака на единия от служителите на платформата, а със свободната ръка се вкопчила във волана. За да не станя беля, единият от работещите на паяка - И.А., слязъл да помогне на колегата си. Издърпал румънката от камиона, а тя се отмъстила, като сграбчила ланеца му и го скъсала. Синът й пък моментално се притекъл на помощ и забил юмрук в лицето на И.А. Служителят на община Русе пък изблъскал нападателя към оградата на КАТ, а през това време майка му пак скочила на стъпалото на платформата, но накрая все пак всички нейни служители успели да влязат вътре и да потеглят. 
Заради юмручният удар Р.О. бил обвинен в причиняване на лека телесна повреда и изправен пред правосъдието. Тъй като престъпването на закона му било за пръв път, а и предвиденото наказание за извършеното от него е ниско, съдът го освободил от наказателна отговорност, която заменил с административна и му наложил глоба от 2000 лева. Както повелява милото и загрижено за нарушителите и престъпниците, а не за потърпевшите и жертвите българско законодателство.
Случаят повдигна доста въпроси, които може да се обобщят така - какво би станало, ако българи се държаха по същия начин с общински служители пред полицейско поделение в Гюргево? Отговорите също могат да бъдат обобщени - със сигурност нямаше да им се размине със символична глоба и да празнуват след тежката дума на съда като герои, а щяха да помнят, как се посяга на длъжностно лице до края на дните си!