Езиково тълкувание отмени глоба на ресторант за интернет радио

Тълкуванено на българския език от Русенския районен съд спаси ресторант „Опиум“ от глоба. На 17 юни 2015 г. там било пуснато интернет радио и проверяващ чул популярна мелодия, за която фирма „Тева“, която управлява ресторанта, нямала авторски права. Последвала глоба от 2500 лева за „организиране на публично изпълнение на записа“. 
От дружеството атакували наказанието в съда, който го отменил. Мотивите са, че за да има нарушение, трябва специално да се организират и рекламират „концерти, излъчване на филми, представяне на произведения пред широка аудитория с цел именно тази аудитория да ги възприеме като потребител на музика, текст, спектакъл, филм, хореография, изпълнение и т.н.“. 
Тъй като такова нещо нямало, а просто радиото било пуснато, съдът сметнал, че няма нарушение, като дал пример със слушането на радиостанции от шофьорите в обществения транспорт. Според русенските магистрати клиентите на ресторанта са отишли там заради храната, а не заради музиката и то още по-малко в момента пуснатата и затова фирмата не е виновна и не трябва да бъде наказвана.