Свалиха от самолета национали по борба

Самолетът на полските авиолинии от Варшава до София се оказа тесен, за да побере всички национали по борба. Днес следобед тимът трябваше да се завърне след участие в силния турнир „Петлашински и Циалколски” .

В последния момент зад борда се оказаха представителите ни в кат. до 70 кг – Николай Куртев и Мирослав Киров. Те обаче бяха компенсирани със сериозно количество купони за храна, които да обезпечат престоя им.

Същата съдба сполетя и новият селекционер на свободняците Серафим Бързаков – олимпийски вицешампион от Сидни 2000, двукратен световен (Техеран’98. София’01) и трикратен европейски шампион (Будапеща’96, Братислава’98, Будапеша’01 и Варна’05). Тримата останаха на летището в полската столица, за да хванат късния полет за София в 23,10 ч. наше време.

Нищо обаче не бе в състояние да помрачи доброто настроение на Куртев, който се превърна в един от героите за българския тим във Варшава. В схватка за бронза на турнира той надви с 5:4 точки „черната си котка” – грузинеца Давид Тлашадзе, който миналата пролет го спря по пътя към финала на европейското в Рига. От Латвия българинът се завърна също с бронз, а Тлашадзе стигна до среброто.

Още трима национали в свободния стил извоюваха бронзови отличия във Варшава. При жените - Мими Христова (60 кг) и двукратната световна вицешампионка Тайбе Юсеин(63 кг), а при мъжете трети се нареди световният и европейски вицешампион за 2013 г. Владимир Дубов (57 кг).

Николай Куртев, Мирослав Киров и Серафим Бързаков ще имат време, колкото жените им да пуснат по една пералня, преди отново да стегнат сакове, този път за лагера на държавния ни тим, който започва в сряда в Тетевен.