„Америка за България“ помага на Съюза на дунавските овощари

Двама млади агрономи ще подпомагат работата на фермерите от Съюза на дунавските овощари, съобщиха от регионалното бизнес сдружение. Те са назначени на работа в съюза по проект, финансиран от Фондация „Америка за България“. Целта е са се повиши капацитетът на организацията и качеството на услугите, предоставяни на членовете. Специализираните консултации ще насърчават овощарите да се разрастват с увеличаване на площите и продукцията, както и за засаждане на сортове, по-устойчиви на транспортиране и с по-добра реализация на пазара.
Младите специалисти Татяна Трифонова и Йордан Кръстев завършват тази година Аграрен университет - Пловдив със специалност Агрономство (лозаро-градинарство), която покрива три основни направления - овощарство, лозарство и зеленчукопроизводство. Те бяха официално представени на членовете на Общото събрание на Сдружението, което се проведе на 27 юни.
Агрономите ще наблюдават всички овощни градини и ще изготвят план за растителна защита, подходящи за всеки регион в съответствие с климата, като по този начин ще се постигне обединение в производството. В дългосрочен план очакванията са да се постигне еднородно и по-високо качество на продукцията. Те ще се включат в серия обучения, семинари и информационни срещи, за да получат съвременни знания и ще усвоят актуални световно признати практики в овощарството, които после да предадат на овощарите от региона.
В момента 70% в овощните градини на членовете на Съюза се отглеждат различни сортове, като всеки фермер сам определя какъв вид растителна защита да ползва и поради тази причина плодове от един и същ сорт са с различни вкусови качества и различен външен вид. Уеднаквяването на сортовете и практиките за отглеждане на плодовете е неоходимо за достигането на продукцията до големи търговски вериги. В момента не повече от 5% от членовете-овощари работят с големи търговски вериги. Някои участват в новия проект на „Метро“ - „Отгледано с любов в България“, и може да се каже, че черешите, кайсиите, прасковите, ябълките и крушите в „Метро“-Русе и не само са от градините на местни овощари. Понастоящем обаче почти цялата продукция минава през двама или повече посредници. 
С достигане до търговките вериги и до по-платежоспособни пазари, овощарите очакват да получат около 30% по-висока продажна цена. Чрез постигане на поставените цели и задачи очакванията са производителите в нашия сектор да станат конкурентни на международните пазари. На практика проектът ще допринесе значително за намаляване на безработицата и обезлюдяването в селските райони.