Лапидариумът е каменната летописна книга на музея

От понеделник Лапидариумът зад Историческия музей отвори врати за двуседмично свободно посещение. През него вече преминаха десетки посетители. Сред тях има и групи от деца от летни занимални, ученици, туристи. Екскурзоводите на музея и стажантите от Професионалната гимназия по туризъм в Русе разказват за експонатите, разположени в откритите пространства. Множеството каменни надписи правят от Лапидариума каменна летописна книга на русенския музей.
Два от посветителните надписи са от светилището на Диана при село Кошов. Първият е от времето на император Хадриан (117-138) и разказва за строителството на храма, вторият съобщава за възстановяването му при император Гордиан III (238-244). Най-много са надгробните паметници, част от тях са изписани на гръцки, други - на латински, те започват с характерното DM - „На подземните божества“ (Dis Manibus). Тук е надгробието на Аврелий Мукиан, войник в Първи италийски легион, починал на 26 г. Това е единственото споменаване на длъжността менсор (землемер) на територията на днешна България. Надписът е открит в крепостта Тримамиум при с.Мечка, където вероятно е бил на служба Аврелий Мукиан. 
Няколкото милиарни колони, намерени край Ятрус, Сексагинта Приста и Тегра, са отбелязвали всяка римска миля, разстоянието до най-близките пунктове, войсковата част, която ги е издигнала, и императора от периода. 
Групата на жертвениците включва паметници, открити от археолози в Сексагинта Приста, Ятрус и Тримамиум, това са олтари с посвещения към различни божества. В Лапидариума могат да се видят и османски паметници с арабско писмо. Строителните надписи разказват за строителство на мостове, крепостни стени, часовникова кула в Русчук. 
Лапидариумът зад музея остава отворен за безплатни посещения до 14 юли благодарение на сътрудничеството с Професионалната гимназия по туризъм. Работното време е от 9 до 18 ч от понеделник до петък.