Маестро Георги Димитров: Такова чудо като директор досега не е имало!

150 души са се подписали в подписка, инициирана от синдикатите в Русенската опера, с която се иска незабавната оставка на изпълняващата длъжността директор Гергана Георгиева. На пресконференция вчера главният диригент маестро Георги Димитров не сдържа гнева и болката си. Госпожата тотално пренебрегва институцията „художествен съвет“, тя решава еднолично всички репертоарни задачи, тя определя солисти, режисьори, художници на постановки - при все че няма компетенции за това, каза диригентът. Той възкликна: „Това е нонсенс! От 1980 г. работя в тази опера, такова чудо като директор досега не е имало! Искаме оставката й и моментално насрочване на дата за конкурс! А в операта трябва да влезе Сметната палата!“. 
„На практика 6 месеца сме без директор - откакто е назначена Гергана Георгиева. Горе, в администрацията, лявата ръка не знае какво прави дясната! Музикантите в оркестъра намаляват, а Георгиева повече от месец не подписа назначението на една много добра руска цигуларка, жената се обиди и отиде в Стара Загора. Там ден след прослушването са й връчили заповед за назначение и ключове от апартамента“, каза концертмайсторът Емил Шейтанов. 
В операта подозират, че бавенето на датата за конкурса от Министерството на културата не е случайно. Предишният директор Найден Тодоров има сключени договори до септември за турнета и ангажименти, явно за доста пари, а в момента Георгиева сключвала нови до края на годината. Синдикалната лидерка Милена Недялкова разказа как Тодоров през декември съобщил на колектива, че министерството отказало да признае хитовия спектакъл „Последната грешка на Нешка“ за приход от билети и нямало да плати за него нито стотинка на операта. За наша изненада през май т.г. „непризнатият“ спектакъл имаше представление в Челопеч, продължи Недялкова. А басът Момчил Миланов пък каза, че организаторът на турнето във Франция през декември, който така и не е платил дължимите 67 хиляди лева, бил завел дело срещу операта за пропуснати ползи. 
Ножът е опрял до кокала и този колектив, толкова търпелив и възпитан, повече не може да търпи, каза маестро Димитров. Може би да се обадим на премиера Бойко Борисов - за да се реши най-после този проблем, който убива нашата опера, добави Недялкова и увери, че подписката за исканата оставка продължава.