„Мтел“ ще плаща заради отказан ремонт на гаранционен телефон

729,90 лв. трябва да плати „Мобилтел“ на клиентка за това, че фирмата отказала ремонт на гаранционен телефон, реши Районният съд. През декември 2014 година Н.Г. купила телефон „LG“ на детето си. Платила в брой цялата сума, но синът й не се радвал и година на новата си придобивка. В началото на ноември 2015 телефонът отказал и жената го занесла в магазина, за да се ползва от гаранцията. 
На 27 ноември го получила обратно, но само седмица по-късно той дал нов дефект. Понякога отсрещната страна не чувала нищо или пък апаратът се рестартирал сам. За този проблем не последвало оплакване, докато през февруари смартфонът съвсем се повредил и работел само когато е включен за зареждане. 
Втората рекламация също била приета в магазина, но навръх 8 март на жената се обадил техник от сервиза, за да я „зарадва“, че безплатен ремонт няма да бъде извършен, тъй като телефонът бил мокрен, а дъното корозирало. 
Последвала жалба в Комисията за защита на потребителите, откъдето издали предписание на „Мтел“ да ремонтират апарата, но оттам отказали. 
Това отвело спора в съда. Решаваща за изхода му се оказала експертизата на вещото лице, според което навлажняването е станало в самия сервиз, тъй като при предаването на апарата в магазина индикаторите за влага не били активирани. С това се съгласил и съдът, тъй като при описанието на телефона и повредите му при приемането му за ремонт, никъде не било посочено, че индикаторите са намокрени, а те били видими и за неспециалисти. 
Решението на Районния съд не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжния съд.