Танкодрумът край Николово става център за поддръжка на конвои на НАТО

Американска инженерна част преобрази затихналия от години полигон за обучение на водачи на тежки военни машини край Николово. Танкодрумът, както е популярно съоръжението, ще стане център за поддръжка на конвои на пакта, които ще участват в учението „Dragoon Guardian“, част от голямото учение на страни от НАТО и съюзнически държави „Saber Guardian - 2017“ от 11 до 20 юли на територията на България, Румъния и Унгария.
Центърът край Николово ще се ползва за настаняване за едно-две денонощия на формирования от състава на 2-ри кавалерийски полк от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа, които ще се придвижват с колесна техника от базата си във Вилсек, Германия, до полигона „Ново село“ край Сливен.
Очаква се военните формирования да преминат през Дунав мост и да използват центъра в околностите на Русе в периода 18-25 юли. За да не се допуснат затруднения на гражданския трафик в района, пристигащите конвои ще бъдат ескортирани от нашата Военна полиция и  представители на 30-ти щаб за контрол на придвижването от състава на Съвместното командване на силите.
Ученията от серията „Saber Guardian“ са многонационални и се провеждат ежегодно от 2013 г. в Черноморския регион като част от Програмата за съвместно обучение на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ. Част от него са няколко различни учения, едно от които е „Dragoon Guardian“, с което ще бъде ангажиран преобразеният танкодрум. Тази година маневрите ще бъдат по-големи от всички досегашни и ще ангажират около 25 000 военнослужещи от 22 съюзнически и партньорски държави на НАТО, сред които и около 4000 българи. Целта е да се повиши оперативната съвместимост на страните-участници и да се демонстрира решителност и готовност за действие в подкрепа на сигурността и стабилността в Черноморския регион.