Фирма „Дунав“ ще санира блок „Люляк“ за 42 дни

Русенската фирма „Дунав“ спечели обществената поръчка за санирането на блок „Люляк“ на централната уличка „Алеко Константинов“ 12. Това става ясно от сключения на 16 юни договор между кмета Пламен Стоилов и шефа на фирмата Борислав Панайотов. Обществената поръчка за санирането на блок „Люляк“ всъщност е първата процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните дейности за жилищна сграда в Русе, след като националната програма за саниране беше отпушена с гласуването на още 1 милиард лева. 
Четириетажната жилищна сграда е построена през 1963 година с полуподземен и тавански етаж, като на всеки един от жилищните етажи са разположени по два тристайни апартамента. Тя е монолитна, с тухлени зидове. Покривът е амортизиран, а цялата дограма е дървена. Кооперацията не ползва централно парно отопление, но е изградена газоразпределителна мрежа, от която са захранени две жилища. 
За санирането на блок „Люляк“ са предвидени 87 758 лева, а срокът за изпълнение на строително-монтажните дейности е 42 дни и започва да тече с откриването на строителна площадка. Кооперацията е една от 17-те жилищни сгради в Русе, чието обновяване трябва да стартира тази година. По този начин над 1500 домакинства ще се възползват от възможностите, които програмата предоставя за безплатно реновиране на домовете.