Русенските работодатели планират увеличения на персонала до септември

Русенските работодатели очакват темпото на наемане за третотото тримесечие на 2017 г. да остане на относително високи нива, сочи поредното обзорно изследване на „Менпауър България“ за заетостта през периода юли-септември. Коригирана съобразно със сезонните колебания прогнозата е +10%, което означава, че броят на мениджърите, които възнамеряват нови хора, надвишава с 10 на сто тези, които възнамеряват да съкращават персонал. По този показател Русе изостава от Пловдив, Варна (+14) и Бургас (+11), но води пред София (+9). Макар изследването да се базира на съвсем малка извадка, данните вдъхват известен оптимизъм. Все пак плановете за наемане на персонал са с 4 процентни пункта по-ниски в сравнение със същия период на миналата година.
Анкетата на „Менпауър България“ се провежда само в петте най-големи областни центъра - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Извадката включва 620 работодатели, отговорили на въпроса: „Как очаквате да се промени общата заетост във Вашата фирма и регион през трите месеца до края на септември 2017 г. в сравнение с настоящото тримесечие?“.
Очаква се нивата на заетост да се увеличат във всички 10 индустриални сектора през следващото тримесечие. Работодателите от сектора на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите очакват най-силен пазар на труда с нетна прогноза за заетостта от +18%. Стабилно увеличение на числеността на персонала се очаква в сектора на строителството, където прогнозата е +16%, и в три сектора с прогноза от +15% - „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“, „Производство“ и „Търговия на едро и дребно“. В същото време секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“ отчита най-предпазливи планове за наемане на служители с прогноза от +6%.
Големите работодатели споделят най-силните перспективи за наемане с нетна прогноза за заетостта от +25%, следвани от средно големите с прогноза от +14%, докато прогнозите на малките и микропредприятията са съответно +9% и +6%.