Шестима задържани за кражби от банкови сметки

Петима мъже и една жена са задържани за кражба на данни за банкови сметки и лични документи, чрез които са изготвяни платежни документи за извършване на нерегламентирани банкови трансфери. Русенците в групата са двама - Явор Л. и Калоян П.. Трима са от известната като инкубатор за фалшиви банкови карти Силистра и близкото село Айдемир - Димитър Л., Михаил Д. и Паола Д., а един е от Варна - Тихомир Г. Шестимата са на възраст от 25 до 40 години и са задържани на 30 май при специализирана операция на четири дирекции на МВР. Мъжете са сочени за преки извършители на измамите, а Паола - за помагач. При арест по домовете им в доайена на групата - Явор, са намерени 2 грама метамфетамин и 8 грама марихуана, а в Димитър са открити 5.7 грама кокаин. В Калоян пък излезли пет ловни патрона 12 калибър без съответното разрешително.
Освен това при претърсване на 13 жилища и квартири, които арестуваните са ползвали в София, Силистра, Варна, Русе и Айдемир, са иззети множество банкови документи, банкови извлечения, СИМ карти, компютри и мобилни телефони.
Групата е действала от януари 2016 година. Оттогава до края на май тя е шетала в София, Силистра и в Русе, като в съучастие престъпниците са придобили, пазили и укрили предмети, материали и компютърни копия на лични карти, сканиращи програми и пластики, издадени от български и чужди банки, за които знаели, че е възможно да се подправят платежни документи без титулярите на сметките да подозират за измамите. Освен това в периода 1-3 май групата на четири пъти е избегнала плащането на данъчни задължения в особено големи размери от 2014 до 2017 година. 
Разпитани са множество свидетели, назначени са редица експертни изследвания. 
Вчера Окръжна прокуратура внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ на трима от задържаните. За Димитър Г. то беше уважено, решението за Михаил Д. и Тихомир Г. бе взето след редакционното приключване на броя. Тогава бе и произнасянето за русенците Явор и Калоян и сочената за помагачка Паола, за които се искаха гаранции от 5000 до 10 000 лева. Важен факт е, че бащата на Михаил е виетнамски гражданин, той често ходи до родината му и според държавното обвинение има опасност просто да остане там.