Договорите на 35 работници от Корабната прекратени след намесата на омбудсмана

35 трудови договора на работници от „Русенска корабостроителница Запад“ вчера бяха прекратени след намесата на омбудсмана Мая Манолова. До края на седмицата ще бъдат прекратени и договорите на останалите около 70 работници. По този начин те ще могат да се регистрират в Бюрото по труда, да започнат друга работа, да имат необходимия набор от документи за пенсиониране и да получават различни социални плащания.
Манолова подчерта, че е важно в тримесечен срок да започне производството по несъстоятелност, за да могат работниците да си получат гарантираните 1200 лева. 
Тревожно е, че според действащото законодателство възможностите са минимални. Отново се сблъскваме с изключително мудна работа на съда. 
Една година се точи започването на това производство, а началната му дата е важна за работниците, защото от нея зависи дали ще си получат плащанията от фонда за гарантиране на вземанията на работници от фалиращи предприятия. Ако това не се случи в рамките на 3 месеца, гарантираните от държавата 1200 лева на всеки един от работниците ще бъдат загубени, обясни Манолова и показа документ от 26 страници, който описват съдебно производство, което още не е започнало. 
Тя беше в Русе по покана на работниците от Корабната във връзка с проблемите на предприятието и неизплатените заплати. В срещата по тяхно настояване не участва директорът на предприятието Митко Димитров. Направихме опит да се срещнем с временния синдик, с директора и всички лица, които имат отговорности към Корабната, но въпреки настойчивите ни молби временният синдик не се свърза с нас, допълни Манолова. 
Омбудсманът отбеляза, че са необходими промени в законодателството, които тя вече е внесла. А именно промяна в начина, по който работи фондът за гарантиране на вземания, като тримесечният срок трябва да отпадне или да бъде заменен с едногодишен. 
Манолова посочи още, че работниците са четвърти по ред кредитори, като първите три са ипотекарни, заложни кредитори, а имуществото със сигурност няма да стигне да бъдат удовлетворени техните претенции, за да останат средства и за работниците. В крайна сметка чашата студена вода ще бъде изпита от работниците, което е абсолютно несправедливо и което може да бъде поправено, отбеляза Манолова. В тази посока е и другото предложение за промяна - работниците да минат от четвърти в първи ред на привилегированите кредитори, така че при осребряване на имуществото те да са първите, които да могат да си получат дължимото.
Третото предложение на Манолова е да бъде невъзможно прехвърлянето на собственост на търговски дружества, ако не са изплатени всички дължими суми на работниците, както е в случая с Корабната. 
Мая Манолова се ангажира да сезира прокуратурата и транспортния министър, да изиска проверка от Инспекцията по труда за това внесени ли са осигуровките на работниците в НАП, за да са спокойни тези, на които им предстои пенсиониране, че ще получават пенсии в пълен размер. Ще настояваме пред народните представители да се захванат в спешен порядък с промени в законодателството, защото при сега действащите закони много малко може да се направи, допълни още Манолова.