„Синият Дунав“ потегля днес в Канев център

Възстановка на легендарния експрес от 80-те години „Синият Дунав“ в мащаб 1:120 потегля днес в Канев център, където започва седмото поред изложение по жп моделизъм. Макетът е дело на Ивайло Климентов и ще се движи по трасе с уникален ландшафт, в който е включен и несъществуващият вече жп мост над река Сава. Ретро серията се допълва от хладилни вагони, добре познати в Русе от времето, когато градът ни беше един от центровете на тази индустрия.
Изложението е отворено за посетители от 9 до 18 часа. Всеки желаещ ще може да подкара някой от влаковете по избрано от него трасе. Машинките се движат по разписание, като времето се отмерва на голям екран и върви в ускорен темп поради по-късите разстояния на умалените модели.
Над 100 ентусиасти от България, Румъния, Сърбия, Гърция и Германия демонстрират в Канев център макети на локомотиви, влакове, железен път и красиви ландшафти, над които са работили цяла година. Във второто русенско издание на изложението трасетата ще са в два мащаба - мащаб НО (1:87) - 80 метра в двойно трасе, и мащаб ТТ (1:120) - 100 метра. Тази година в мащаб ТТ е включено и ръчно изработено трасе на теснолинейка - нещо, което се вижда изключително рядко. Спонсори на изложението са русенските компании „Булмаркет ДМ“ и „Експрес Сервиз“, които са съответно първият у нас частен жп превозвач и единственият производител на локомотиви.
Зам.-управителят на „Булмаркет ДМ“ Димитър Баев съобщи, че следващото издание на изложението ще е отново в Русе и този път ще бъде Балканско, като към сегашните участници се присъединят и моделисти от Турция и Македония. Очаква се то да бъде значително по-грандиозно и затова най-вероятно местоположението му ще бъде изместено в „Булстрад Арена“. Целта на русенските фирми е да събудят у децата интерес към жп транспорта и жп моделизма, който освен че носи забавления, възпитава в търпение и прецизност - качества, от които всеки има нужда.