В Перу започна нашествие на опасни охлюви (видео)

Жителите на северните райони на Перу разказват за нашествието на опасни гигантски охлюви, съобщава NTD.tv. Властите призоваха всички местни жители да не докосват мекотелите с голи ръце, а да ги събират с ръкавици и убиват със солена вода.

Северните райони на Перу са подложени на нашествието на хиляди гигантски африкански охлюви. Според Международния съюз за опазване на природата, тези мекотели са сред стоте най-опасни видове живи същества на планетата. 

Биолозите твърдят, че тези охлюви търсят влажни и кални места, където се хранят с отпадъци и изпражненията на плъховете. Африканските охлюви са носители на вредни бактерии, паразити и заболявания.

В едно от местните села жителите откриват повече от 150 охлюва. Учените препоръчват да не се докосват охлювите с голи ръце, да ги събират с ръкавици и унищожават със солена вода. Смята се, че причината за нашествието е дъждовното време през последните няколко месеца. Перуанските власти сега проверяват информацията, че охлювите може да са донесени в страната от хора.