Улица в Русе и 10 села със завишени химични показатели в питейната вода

Една улица в покрайнините на Русе и 10 села са със завишени химични показатели в питейната вода, показала проверка на Регионалната здравна инспекция за периода 1-28 април. Става въпрос за показателите остатъчен свободен хлор и нитрати.
Градската улица е „ТЕЦ Изток“ покрай „Топлофикация Русе“. Там при максимална стойност 0.4 mg измереният остатъчен свободен хлор в питейната вода за околните апартаменти е 0.79 mg. 
Засегнати са и детските градини в Сливо поле, Малко Враново и Долна Студена, в чиято питейна вода са измерени съответно 0.90, 0.51 и 0.90 mg остатъчен свободен хлор. 
Такава вода пият в частни къщи, кметства, кооперации и фирми в Острица, Каран Върбовка, Помен и Пиперково, както и учениците в училището в Новград, в което е измерен 1 mg. 
Нитрати има във водата в детската градина в Голямо Враново-57.5 mg при норма 50 и в частен дом в Чилнов-52.1 mg.
Измерените надвишени количества на двата химични показателя не са опасни за здравето на хората, но ние задължихме ВиК да вземат мерки и след необходимата обработка на питейната вода в тези селища показателите са вкарани в норми, коментира вчера за „Утро“ директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова. Тя обясни още, че занапред постоянният мониторинг на питейната вода в Русе и региона продължава и на всеки две седмици ще има информация за измерените показатели.