Болници режат заплати заради намалено финансиране

По-малко пари от държавата са отпуснати за общинските болници тази година. Директори на столични болници сигнализираха, че Националната здравноосигурителна каса е намалила лимитите на лечебните заведения за април.

Според шефа на Първа многопрофилна болница д-р Цветомир Димитров, това ще се отрази на заплатите на медицинските служители. От Столична община коментират, че тяхното финансиране не може да компенсира по-малкото средства, отпуснати от Здравната каса.

В навечерието на сформирането на третия кабинет на Бойко Борисов, директори на столични болници се оплакват от по-малкото държавно финансиране.

"Проблемът е, че на общинските болници в София е намален значително лимитът спрямо април 2016 г. Тук е въпросът е с новия рамков договор - имаме една възможност да оперираме с едни 3 процента, но за съжаление тези 3 процента не покриват намаленията на лимитите. Конкретен случай е Пета градска за април тази година е намален лимитът с 38 000 лева спрямо април 2016 г., а 3 процента върху сумата, която е отпусната като лимит за април, са 17 000 лева", каза шефът на Пета градска д-р Борил Петров.

Директорът на Първа многопрофилна болница д-р Цветомир Димитров посочи, че по-малкото държавно финансиране от НЗОК ще засегне месечните възнаграждения на лекарите.

"15% е намален лимитът за април в сравнение с миналата година. Това ще се отрази малко върху заплащането на нашия медицински персонал. Направихме необходимите срещи с шефовете на Касата и поеха ангажимент, че този въпрос може да бъде решен", каза Димитров.