КНСБ иска 120 лв. годишно увеличение на заплатите във всички сектори

 

120 лева годишно увеличение на работната заплата във всички сектори поискаха от КНСБ. По думите на президента на синдиката Пламен Димитров, покачването на доходите е безалтернативно и в икономиката има достатъчен резерв за това. Според него в рамките на няколко години минималната работна заплата трябва да стане 800 лева, а средното възнаграждение за страната 1700 лева.

"Всяка година може да расте всяка заплата в България с доброто разпределяне на произведеното и с грижа на държавата за тези, на които плаща. Няма как иначе да бъде конкурентна на този пазар на труда, където бизнесът вече е принуден да увеличава заплатата", обясни Пламен Димитров.

По негови думи не трябва да бъдат увеличени само учителските възнаграждения, а и на всички останали, наети от държавата.  

Според Пламен Димитров минималната работна заплата също трябва да расте, при това с изпреварващи темпове. "Поне 50-60 лева трябва да бъдат добавени от 1 януари следващата година. Нашата цел е да настояваме и да се борим за 1700 лева средна работна заплата през 2022 г. и 800 лева минимално възнаграждение", посочи той.