127 трудови злополуки регистрирани за година

127 трудови злополуки са регистрирани от Инспекцията по труда през 2016 година, стана ясно на заседанието на областния съвет по условия на труд от съобщение на главен инспектор Георги Георгиев. В сравнение с 2015 г. произшествията са с 9 повече, отчете Георгиев, като обясни, че за сметка на това злополуките със смъртен изход миналата година са само две, за разлика от 7-те през 2015-а. 38 от пострадалите са жени, преди две години те са били 39. И в двете години първо място държат инцидентите в сферата на производство на машини и оборудване - по 28 злополуки. Следват по 25 в производството на метални изделия, а на трето място тази година са белите, случили се в производството на автомобили и ремаркета - докато през 2015 г. третото място е за сферата на хранителните продукти.
Двете смъртни злополуки тази година са по време на работа. При първата охранител на жп композиция се качва на един от вагоните, там възниква волтова дъга и човекът загива на място. Другият случай е на моряк зад граница, който е паднал от кораба в Дунава. 
Седемте злощастни случая с фатален край през 2015 г. в инспекцията разделят на две групи: 4 души за загинали по време на работа, другите трима са починали на път за и от работното място в резултат на пътни инциденти. От четирите случая единият е с ударен от кука на кран работник. При другия бедата става при разтоварване на гуми от самосвал - при хвърлянето от камиона една от грамадните гуми отхвръква и удря преминаващ през халето човек. Третият случай е с мъж, ударен от токов удар по време на профилактика на ел.обзавеждане, а четвъртият - с работник, ударен от мотокар в маневра, докато самият той направлява мотокарист с друга машина.