„Дунав турс“ изпраща кораба „Русе“ при новите му холандски собственици

Круизният кораб „Русе“ днес ще отплава за Холандия, където го очаква новият му собственик. Там „Русе“ ще се използва за провеждане на различни събития, а надеждата е името му да остане непроменено. 
С носталгия се разделяме с нашия кораб, който 33 години плава по река Дунав, но единствено постоянното обновяване и модернизиране на флота би ни позволило да бъдем конкурентоспособни и в бъдеще, казва Катя Стоянова, главен изпълнителен директор на „Дунав турс“. Тя поясни, че предстоят инвестиции, които ще помогнат фирмата да бъде модерен и търсен партньор на туристическия пазар. 
Корабът „Русе“ е докаран през 1983 г. заедно със „София“ по море от корабостроителницата „Де Висбош“ в Холандия. От 1984 г. той е превозил над 140 хиляди пасажери, главно от Австрия и Германия, като най-дългите круизи са от немския град Пасау до украинския Вилково и до делтата на Дунав.  
Днес в 15 часа „Русе“ ще отплава за Гюргево с 8-членен екипаж, а предаването на новия собственик ще бъде на 19 април в румънското морско пристанище Констанца. Там ще бъде натоварен на специална платформа на друг кораб, който ще го върне на река Рейн - там, където е бил построен. От русенския понтон 8 под хотел „Рига“ корабът ще бъде изпратен от служители на „Дунав Турс“.