Затлъстяването по време на бременността увеличава риска от епилепсия за детето

Наднорменото тегло или затлъстяването през първото тримесечие от бременността значително увеличава риска от епилепсия за детето, сочат резултатите от шведско изследване, предава Франс прес.

В повечето случаи причината за появата на епилептични пристъпи не може да бъде определена, отбелязват авторите на изследването. То обхванало над 1,4 милиона деца, родени между 1997 г. и 2011 г. в Швеция. Резултатите показали, че рискът от епилепсия нараства с 11 на сто за онези от тях, чиито майки по време на бременността са били с наднормено тегло, т.е. индексът им на телесна маса е бил между 25 и 30, в сравнение с децата, чиито майки били с нормално тегло. Рискът от епилепсия за децата, чиито майки по време на бременността били затлъстели, т.е. индексът им на телесна маса бил между 30 и 35, се увеличил с 20 на сто. Рискът нараства с 40 на сто, когато индексът на телесна маса на майката е между 35 и 40, и с 80 на сто, в случай че индексът надхвърля 40.

"7592 от участвалите в изследването над 1,4 милиона деца, родени между 1997 г. и 2011 г., бяха диагностицирани с епилепсия до 2012 г.", заяви д-р Неда Разаз от института Каролинска в Стокхолм.

Учените предлагат няколко хипотези, за да обяснят тази връзка, изтъквайки, че е възможно прекалено голямото телесно тегло да предизвиква мозъчно увреждане у фетуса или възпаление, което влияе върху неврологичното развитие на детето.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Neurology.