Поредният търг за „Коприната“ с 2 милиона по-висока начална цена

След дълго затишие и смяна на няколко синдика фалиралата „Дунавска коприна“ отново ще се продава на търг. Наддаването е насрочено за 20 април.
Въпреки че миналата година кредиторите се събираха на нарочно събрание, за да обсъждат евентуална смяна на модела на продажба, той изглежда остава същият - всичките 39 недвижими имота на фирмата ще се продават като едно цяло, по същия начин по който 7-8 години така и не се намира купувач. Провалът на търга изглежда почти сигурен и заради факта, че според обявлението на синдика Веселин Банков началната цена за наддаването нараства с 2 млн. лева и сега за всички активи на тъкачницата се искат над 7,8 млн. лева. Преди 3 години за същите активи се искаха 5,8 млн. лева, но сега незнайно как и по чия оценка, стойността им се увеличава. 
Основните задължения на „Коприната“ са към държавата, която обикновено не бърза да си прибере вересиите и ликвидацията се точи с години. Фалиралата тъкачница съвсем не е най-фрапиращият случай в това отношение, но е факт, че вече девет години е в несъстоятелност, а повече от шест се продава безуспешно, а през това време сградите, които са основният й актив, се рушат и губят стойност. А пари от продажбата им освен НАП чакат и множество бивши работници в тъкачницата, които имат да вземат неизплатени преди години заплати.