Юрий Башмет и Емил Табаков поднесоха фестивален сюрприз

Впечатляващ фестивален сюрприз развълнува емоциите на публиката в Голямата зала на Доходното здание на втория концерт на ансамбъл „Московски солисти“ и виолиста със световна слава Юрий Башмет. 
Създателят на ансамбъла излезе на сцената, като към извънредно ценния за него медальон с изображението на Св.Георги Победоносец, подарен му преди няколко години от грузинския патриарх, беше прибавил и току-що получената от русенския кмет златна значка „Русе“. Концертът започна с блясък, за който специално допринесе клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров - тяхното изпълнение на Концерта за две пиана на Бах накара зрителите дълго да аплодират своите любимци, след което получиха вихрен бис. Последваха музикалната светла меланхолия на Григ, драматичната арамейска молитва „Кол Нидрай“ на Брух и завладяващ Блус и Валс на Такемицу. 
Изненадата дойде в началото на втората част. Башмет обяви, че за два дни „Московски солисти“ са разчели и репетирали своя подарък от именития български композитор, диригент и бележит русенец Емил Табаков, който той им подарява за 25-годишнината на ансамбъла. След това виолистът взе своя старинен инструмент, на който свири вече близо 40 години, и покани маестро Табаков да дирижира своята творба, наречена „Dedication“ - „Всеотдайност“. 
След дълго нестихващите аплодисменти концертът продължи с предвидените в програмата произведения на Росини, Иржи Бенда, Шостакович, Чайковски и Моцарт - а те на свой ред пожънаха нови аплаузи от възхитената публика.