Шофьорите в чужбина с командировки спрямо българските закони

Международните ни водачи ще получават командировъчни спрямо българското законодателство.

Командировъчните на международните водачи ще се изплащат спрямо изискванията на българското законодателство. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев след среща с министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев. Според Алексиев командировъчните на нашите международни превозвачи са важни за конкурентоспособността им на европейските пазари, както и за развиването на сектора, който е един от основните за българската икономика.

Въпросът за командировъчните на международните водач стана актуален преди месец, когато на среща с министър Алексиев превозвачите поставиха въпроса за новите европейски изисквания за командироване, според които на служителите трябва да бъде заплащано възнаграждение, съобразено с минималните изисквания в държавите, до които пътуват.

Според международните водачи въвеждането на подобни изисквания ще доведе до многократно завишаване на техните разходи, създаване на големи затруднения при изплащането заплатите и отчитането на изработените часове във всяка една държава. Ето защо те поискаха от министър Алексиев страната ни да излезе със становище по въпроса.