Русенските работодатели губят оптимизма си за назначаване на нови служители

Русенските работодатели губят оптимизма си относно наемането на нови служители през второто тримесечие на 2017 г. Това показва поредното обзорно изследване на „Менпауър България“ за заетостта през периода април-юни. Коригирана съобразно със сезонните колебания прогнозата е +6%, което означава, че броят на мениджърите, които възнамеряват да назначат нови хора, надвишава с 6 на сто тези, които възнамеряват на съкращават персонал. 
Това е най-слабият темп за наемане през последните три години. Прогнозата е по-ниска с 2 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и намалява със 7 процентни пункта спрямо същия период на миналата година.
Демографската криза и обезлюдяването в някои региони на България, както и постоянно растящият дисбаланс между наличните работни места и нужните умения за тях сериозно затрудняват разрастването на бизнеса и ако компаниите и отделните индивиди не обърнат внимание на този обезпокоителен проблем, той ще се влоши, посочват от „Менпауър“. Този коментар се отнася с пълна сила за Русе, тъй като огромен брой фирми вече страдат от липса на технически кадри и нови назначения липсват не защото мениджърите не искат още хора, а защото кандидати с необходимото образование и умения за тези позиции няма. Затова и очакванията за увеличаване на персонала са минимални.
На обратния полюс е Пловдив, където оптимизмът расте и нетната прогноза на „Менпауър“ за втория по големина български град е +23%. Както „Утро“ обаче писа, Пловдив е лидер у нас в привличането на кадри от други области. За тази цел през миналата година се обединиха над 100 големи фирми от региона, които с помощта на общината и агенции за подбор на персонал водят целенасочена кампания за реклама на работните места в Пловдив и възможностите цели семейства да се преселят там, като се подсигурят освен с работа и с жилища и всичко необходимо, за да се установят на съвсем ново място.
В национален мащаб работодателите от всички 10 индустриални сектора очакват да увеличат заетостта през следващите три месеца. Според прогнозите им пазарът на труда ще бъде най-активен в сектора на производството (+26%) и търговията на едро и дребно (+23%), в които се отчита най-силното темпо на наемане от началото на изследването през първото тримесечие на 2011 г. Третият отрасъл, който очаква значително увеличение на работната сила с прогноза от +19%, е секторът на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, докато секторът на земеделието, лова, горското стопанство и риболова отчита най-слабата прогноза (+3%).
От анкетираните компании 24% предвиждат да увеличат своя персонал през следващите три месеца - повишение от 10% в сравнение с първото тримесечие на 2017 г. и с три процента повече спрямо същия период на миналата година. Четири процента от българските работодатели планират намаление на работната сила и 69% не очакват промяна на числеността на служителите.