12 750 лева обезщетение за останал без пръст работник

Шофьор, останал без един пръст на ръката при трудова злополука, осъди работодателя си да му плати 12 750 лева обезщетение.
И.Ч. работел като шофьор - пласьор, но по съвместителство бил и оператор на машини и съоръжения във фирма със седалище във Велико Търново.
Злополуката станала през октомври 2013 година, когато, за да предотврати нагряване на дизеловия агрегат, захранващ предприятието с ток, дясната му ръка се подхлъзнала и попаднала във въртящата се перка на двигателя. Дланта и пръстите му били наранени, а показалецът премазан. Пострадалият постъпил по спешност в русенската болница, а след преглед при ортопед била ампутирана част от премазания му пръст. Следващите няколко месеца И.В. бил в болнични, но веднага след като изтекли, договорът му бил прекратен и той останал без работа. Тогава пострадалият решил да си търси правата и подал сигнал в НОИ за претърпяната трудова злополука. Въпреки, че в такива случаи работодателят е длъжен да уведоми Инспекцията по труда и НОИ, той не го бил сторил. 
Няма спор, че И.Ч. е станал жертва на трудова злополука. Това са преценили разследващите, а решението им е било потвърдено от Административния съд във Велико Търново, а впоследствие и от Върховния административен съд. 
Към момента дясната ръка на И.Ч. е с намалена функция, не може да я позва пълноценно и винаги ходел с ръкавица. Все още е без работа, но имал обещание да бъде нает в сервиз.
Районният съд постанови освен обезщетение от 12 750 лева, работодателят да плати адвокатския хонорар на останалия на улицата негов служител от 1500 лева, както и 500 лева разноски по делото.
Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Русе.