Временният синдик на КТБ: Корабната е отдадена на ямболска фирма със същото име за 2000 лева месечно

Нишка по нишка скандалът около запечатаната „Русенска корабостроителница Запад“ започва да се разплита. Според назначения от КТБ временен синдик Росен Милошев е направена схема, при която през май 2016 русенското предприятие е било отдадено под наем на фирма със същото име, но със седалище в град Ямбол за 2000 лева на месец, като към нея се препращат приходите на завода. 
Ямболското акционерно дружество е регистрирано още през 2012 година, но не може да се каже дали през цялото време е имало активна дейност. В неговия съвет на директорите влизат баща и син Иван и Костадин Гущанови и Станимир Нешов, съответно на 54, 28 и 38 години. Председателството е поверено на най-младия член Костадин Гущанов.
Схемата е много проста и елементарна - цялото предприятие „Русенска корабостроителница“ е отдадено на „Русенска корабостроителница“ АД град Ямбол за 2000 лева на месец и cамо за да разберете нищожноcтта на тази цена, която е 48 000 лева на година, ще кажа, че данък сгради и такса смет на година са в размер на 97 000 лева /8083.33 лева на месец - б.р./, каза за БНТ 2 Милошев. По думите му така се заобикаля законът и се източват и малкото приходи на предприятието. Договорът е направен така, че да не се плащат никакви задължения - нито осигуровки, нито ДДС, нито ток, нито вода, а тези неща се трупат на „Русенска корабостроителница Запад“ в Русе. По тази схема, по която те го правят, едно дружество прибира приходите, а разходите остават за друго дружество и за неговите кредитори, допълни още синдикът. 
Корабната в Русе има 70 млн. лева задължения, но те нарастват с около 100 000 на месец, докато тя е запечатана и не работи. 
Тревога, че предприятието ще остане без клиенти и работници, ако стои запечатано повече от месец, изрази в писмото си до гражданите преди ден шефът на „Русенска корабостроителница запад“ Митко Димитров.