Варантите на „Свинекомплекс Николово“ остават неизползвани за трета година

За трета поредна година притежателите на варанти, издадени от „Свинекомплекс Николово“ през 2014 г., не пожелаха да ги използват. На насрочените две общи събрания в края на февруари и на 7 март не са регистрирани за участие притежатели на варанти или техни представители. Поради тази причина не е прието решение за упражняване на правата по тях, съобщи дружеството.
Варантите са финансови инструменти, даващи право на притежателите им да закупят акции от издалото ги дружество на предварително определена цена и за някакъв срок. В случая на „Свинекомплекс Николово“ бяха издадени 2 625 000 варанта. Цялата емисия беше пласирана успешно на 24 февруари 2014 г. Емисионна стойност на варантите бе 0.41 лв., така че от продажбата им дружеството получи 1 076 250 лв. Финансовите инструменти даваха право на притежателите си да запишат акции от бъдещо увеличение на капитала на „Свинекомплекс Николово“ по предварително определената емисионна стойност от 3.00 лв. в следващите 4 години.
Оттогава дружеството насрочва три поредни години събрание на притежателите на варанти. Собствениците им обаче и трите пъти пренебрегват поканата. Както повелява законът, на четвъртата, последна година „Свинекомплекс Николово“ трябва задължително да вземе решение за увеличение на капитала, като това трябва да се случи най-късно два месеца преди изтичането им на 24 февруари 2018 г. или някъде към края на годината. Увеличението на капитала ще бъде успешно дори в случай, че бъде записана и една единствена акция. 
Книжата на дружеството не са от най-търгуваните на БФБ-София, като последната сделка с тях е от 15 юни 2016 г. на цена 3,30 лв. за брой. 
Три компании притежават приблизително равни дялове от „Свинекомплекс Николово“. Това са „Вестпарк Файненшъл груп“ С.А. с 32.38% от капитала, „Пимаро България“ АД с 32% и „Хайбрид“ ЕООД с 32%.